Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

Kuukauden kuva -arkisto

Elokuu 2009

Kuukauden kuva

Itsenäisen elämän kynnyksellä

Ketunpojat     Vulpes vulpes

Nisäkkäiden kuvaaminen on vaikeampaa kuin lintujen monestakin syystä. Ensinnäkin niitä on huomattavasti vähemmän Suomen luonnossa kuin lintuja. Toiseksi ne ovat useinkin liikkeellä mielellään hämärän tunteina. Kolmanneksi nisäkkäillä on hajuaisti. Linnuille riittää kun on hyvin piilossa niiden katseilta. Vaan nisäkkäitä kuvatessa on piiloutumisen lisäksi huomioitava niiden erittäin hyvä hajuaisti. Se paljastaa armotta hyvinkin piiloutuneen ihmisen.
Useimmiten kohtaamiset ovat pikaisia ja satunnaisia. Merkittävän usein nisäkkään tapaa kun kulkija on hiljentynyt paikoilleen.
Kuvan kaksi kettunuorukaista opettelevat heinäkuulla itsenäiseen elämään. Ne liikkuvat jo itsenäisesti laajentaen tuttua syntymäseudun pesimäalueen tuntemusta. Kettupoikue asusti viljelysten keskellä metsäsaarekkeessa. Ne olivat tottuneet pelloilla liikkuviin maanviljelijöihin. Kuvaajakollegan vihjeestä matkasin paikalle. Viikkojen aikana nuoret ketut olivat tottuneet auton ikkunasta heitettyihin koirannappuloihin. Ruoka on ylivoimainen houkutin. Ketunpojat ottivat luottavaisesti vastaan jokailtaisen ruokatarjouksen.

Tekniikka: Canon EOS V, 4/600 mm, auton ikkunasta hernepussin tuelta, Fuji Provia 400 X
Lapua, heinäkuu 2009