Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

Kuukauden kuva -arkisto

Kesäkuu 2010

Kuukauden kuva

Liike paljastaa

Tilhi on useimmille tuttu talvisena vieraana. Kesäksi tilhet katoavat, luullaan että Lappiin pesimään. Se on vain osatotuus. Tilhiä pesii jopa Etelä-Pohjanmaalla. Kotiseudultani Töysästä tiesin pari kuusikkokorpea lampineen, mistä keväisin kyllä löysi tilhen.

Talvinen marjansyöjä siirtyy kesäaikana hyönteisravintoon. Taitavasti se lennossa rapsii sääskiä ja hyttysiä. Usein sen tapaa metsälammen rantapuista, joista se lähtee lentokierrokselle lentävien hyönteisten perään.

Pesänsä tilhi tekee muutaman metrin korkeudelle. Kaikki näkemäni tilhen pesät ovat olleet kuusessa lukuun ottamatta yhtä, joka oli männyn oksalla korkealla.

Pesällä käyttäytyminen on hyvin hillittyä. Kun osuu tilhen pesälle, ei lintu mekasta eikä millään tavoin osoita, että pesä on lähellä. Useamman tilhen pesän olen löytänyt, kun olen tavannut kesäkuussa puun latvassa istuvan tilhen. Jossakin lähipuussa on pesä ja puoliso hautomassa.

Poikaset lähtevät pesästä vielä vajavaisella lentotaidolla varustettuna. Kulkijan lähestyessä ne vetäytyvät korkeaksi ja liikkumattomaksi. Ne tietävät vaistomaisesti, että liike paljastaa.

Kuusamo, Soilu, kesäkuu 1982.
Canon H-1, 1.2/85mm, Kodachrome 64