Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

Kuukauden kuva -arkisto

Elokuu 2010

Kuukauden kuva

RUISRÄÄKKÄ, kuuluu vaan ei näy

Ennen muinoin ruisrääkkä oli eteläisen Suomen maaseudun asujien tuttu kesän viestintuoja, kun pellosta alkoi kuulua nariseva rreek-rreek, rreek........ Tuo tuntikausia jatkuva "sahaava" narina kuului yön tunnelmaan yhtä erottamattomasti kuin päivän aikaan joka paikassa helmeilevä kiurun laulu. Ruisrääkkä on piilottelijana mestarillinen, se pakenee mahdollista lähestyjää kasvillisuuden suojassa.

Ruisrääkkä väheni romahdusmaisesti jo 1930-luvulla. Maatalous muuttui, enää ei niitetty viikatteella vaan hevosen vetämillä niittokoneilla. Usein niitto tehtiin kiertämällä heinäpeltoa ja ruisrääkät jäivät pesueineen viimeiseen niittämättömään saarekkeeseen tuhoutuen sen kaatamisen myötä.

Kuusamossa ruisrääkkä on hyvin harvinainen vieras, 2000-luvulta on muistaakseni vain kolme havaintoa ääntelevästä linnusta.

Kuvan olen ottanut Lapuan peltolakeuksilla. Tyypilliseen tapaan heinäkuussa oli peltolakeudelle tullut tuttu ääni; ruisrääkkä oli ilmeisesti puolisoa vaille jäänyt vaeltelija. CD-soittimen ääni sai sen oitis lähestymään. Taitavasti se kurkisteli ojanvarren tuuheasta kasvustosta.

Lapua, heinäkuu 2009
Canos EOS-V, 4/600+1.4 konventteri, jalusta, Fuji Provia 400