Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

galleria web

Galleria

Galleriassa on esillä teemanäyttely Omalaatuinen koskikara.

Kuusamon linnustoon läpi vuoden kuuluva koskikara on mielenkiintoinen lintu monella tapaa. Tämä varpuslintu on sopeutunut vesielämään ravinnon hankinnassa. Vuolasvirtaisen veden äärellä sen voi tavata läpi vuoden. Tuo kottaraisen kokoisen mustan linnun tapaa talvisin virtaavan veden jään reunalla tai kivellä, josta se sukeltaa paukkupakkasellakin virtaan. Sieltä se hakee ravintonsa, vesiperhosten toukkia, pikku kaloja ja muita vesiäisiä.

Merkillinen seikka on, että Kuusamon koskikarat ovat talvisin jossain Kaakkois-Suomessa ja Karjalassa. Nämä meidän jään reunalla niiailevat karat ovatkin norjalaisia. Kevään tullen ne palaavat luoteeseen Norjaan, jossa ne pesivät virtavesien reunalla. Ja Kuusamon koskikarat ovat palanneet muuttomatkalta ja pesivät Kuusamossa. 

Koskikara on koko Euroopassa vuoristojen ja Alppien puroissa pesivänä. Japanissa ihmettelin Japanin koskikaraa (Brown dipper), jolta puuttuu eurooppalaisen koskikaran valkea leukalappu. Se lienee sopeutuma ruskeampiin vesiin. Valkea rintalaikku helpottaa ruuan havaitsemista veden alla. 

Kuusamon koskikarakanta lienee viitisenkymmentä pesivää paria. 

Pesänsä lintu tekee aina veden äärelle. Usein se voi olla kymmenenkin metriä vedenpinnan yläpuolella kallioseinämässä. Se voi olla myös myllyn tai sillan rakenteissa, aina vaikeassa paikassa veden yläpuolella suojassa esim. minkiltä. Itse pesä on vesisammaleesta ja korsista sekä kuivista lehdistä rakennettu umpipallo, jossa on reikä sivulla. Sama pesä voi olla käytössä vuosikausia. 

Poikaset ovat pesästä lähdettyään lentokykyisiä, joskin emot ruokkivat vielä niitä.

Näyttely on esillä 7.9.2018 - 15.1.2019.

(Kuva ensimmäisestä klassikkosarjasta).