Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

Vaihtuva näyttely

Kuukkelisalin digitaalisessa näyttelyssä vierailevat taiteilijat luovat kuvistaan kuvakerronnallisia esityksiä. Muuten tila on perinteisen luontokuvan käytössä. Vierailevien taiteilijoiden näyttelyjä Kuukkelisalissa on kolme kertaa vuodessa.
Poikkeuksellisesti keväällä 2020 ei vaihdu Kuukkelisalin näyttely vaan Mikko Halvarin kuvat ovat esillä myös kesällä.

MIKKO HALVARI

Aurora Oulanka

16.1. - 9.9.2020

mikko halvari

Mikko Halvarin Aurora Oulanka –näyttely vie mukanaan Karhunkierroksen hienoimpien nähtävyyksien luo harvemmin nähtyyn aikaan: yöllä, revontulien loimutessa. Kuusamossa ja Sallassa kulkeva 85 kilometriä pitkä Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti ja tunnettu myös kansainvälisesti.

Kuusamolainen Mikko Halvari (s. 1984) on Koillissanomien kuvaaja, joka on kuvannut revontulia vuodesta 2003.

Halvari on työstänyt Karhunkierroksen revontulikuvasarjaansa noin seitsemän vuoden ajan. Projekti sai alkunsa vähän vahingossa, kun Halvari teki itsenäisyyspäivänä kuvausretken Päähkänäkalliolle.

- Täysikuu, itsenäisyyspäivä, revontulet, tykkypuut ja Päähkänäkallio. Se oli äärielämys.

- Hoksasin, että on paljon paikkoja, joita on paljon kuvattu, mutta harva on kuvannut niitä yöaikaan ja revontulien kera. Sitä kautta sain hyvän syyn lähteä kansallispuistoon keskellä yötä. Silloin siellä saa olla suht koht rauhassa.

Halvari on liikkunut luonnossa lapsesta asti. Valokuvausharrastuksen myötä hän innostui vaeltamisesta ja luonnonläheisestä elämäntavasta.

Halvarin mielestä hänen naapurissaan sijaitsee yksi maailman parhaista kansallispuistoista.

- Oulanka ja siellä kulkeva Karhunkierros on kuin ympärivuotinen huvipuisto, jonka vuoksi Kuusamossa on hyvä asua. Ne tarjoavat etuoikeuden vierailla siellä, mutta myös äärimmäisiä luontokokemuksia.

Kuvausharrastus alkoi armeija-aikaan luontokuvauksesta ja oman arjen dokumentoinnista. Viime vuosina Halvarin vapaa-ajankuvaus on keskittynyt revontuliin ja muuttunut päivätyön myötä valikoivaksi. Nykyisin hän voi ihailla taivaalla loimuvia revontulia kotipihalta, mutta ei välttämättä ota kameraa esille.

- En kuvaa, jos siinä ei ole ajatusta taustalla. Kehitys on vienyt näppäilystä suunnitelmalliseen kokonaisuuden rakentamiseen.

Kemijärveläislähtöinen Halvari on asunut Kuusamossa pian kymmenen vuotta. Valokuvaamisen lisäksi hän harrastaa polkujuoksua, vapaalaskua, elektronista musiikkia ja luonnossa liikkumista perheensä kanssa.